Авторизация:

Designerii Moldova Fashion Days FW' 2018/19

Ca la fiecare ediție de Moldova Fashion Days, încercăm să aducem mai aproape producătorii autohtoni. De această dată i-am întrebat despre sursa lor de inspirație în realizarea colecției, culorile folosite dar și detalii despre cum este să fii designer în Moldova. Vedeți ce ne-au spus Doina Țopa, Cocsinelle, Katea Caraman, Brio, Schițco Tatiana, Mihaela Dorogan și Fortuna Sisters.

Doina Țopa

Sursa de inspirație a colecției o constituie mișcările sociale internaționale precum: ”Free the nipple”, ”Women's March”, ”Time's Up”și altele, precum și designerii ce includ în colecțiile lor mesaje feministe și colecții destinate feminismului, spre exemplu Dior, Prabal Gurung, YSL, Fendi ș.a.

Colecția dată este destinată doamnelor și domnișoarelor cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani, cu libertate în gândire și lipsa complexelor legate de trăsăturile corpului lor.

Colecția este deosebită datorită contrastului plastic al materialelor utilizate și a conceptului îndrăzneț ce stă la baza colecției.

A fi creator de modă în Republica Moldova înseamnă a aborda ultimele tendințe ale modei internaționale în colecții ce vor reuși să trezească interesul iubitorilor de frumos dintr-o țară relativ mică și cu public restrâns.

Cocsinelle

 

De la ținute casual la cele de sărbătoare, fiecare model este lucrat cu meticulozitate în atelier, cu multă atenție la detalii pentru a obține croieli perfecte. Produse în serii mici, colecțiile Cocsinelle pun accent pe creație și know-how-urile tehnice.  

În acest an, colecția Cocsinelle atrage atenție la figura unui ursuleț de pluș, care este una dintre jucăriile preferate ale copiilor. E o colecție cu un stil colorat și relaxat, unde coexistă piese moi și confortabile, cum ar fi seria de tricouri cu imprimeuri, realizate în baza lucrărilor originale comandate pictorului francez Daniel Fisher, cu rochiile și fustele vaporoase din fatin și dantelă, care au o eleganță aeriană. Denimul, de asemenea, se află în centrul atenției, cu fuste și jupon cu imprimeuri florale și fatin sau pantaloni cu volanașe.Colecția este completată cu jachete și accesorii care îl evocă pe adorabilul nostru ursuleț cu urechiuși. Colecția le va încânta pe fetițe și mămicile lor, fie că vor alege Cocsinelle pentru o ținută de școală sau de sărbătoare.

Katea Caraman

 

Peisajele naturaliste au inspirat designerii și pictorii pe parcursul multor secole, natura a fost pe primul loc ca mijloc de inspirație.  La fel și în cazul meu natura a servit ca sursa de inspirație în realizarea colecției.

Femeia care va alege să-mi poarte hainele este o femeie de fire romantică, visătoare și sensibilă.

Colecția este deosebită prin faptul că peisajele naturii au fost transpuse pe stofă integral. Pentru a transmite privitorului toată splendoarea și frumusețea naturii. Imaginile sunt efectuate digital și apoi imprimate pe stofe de diferite grosime și suprapuse unu peste altul pentru a crea o iluzie de mișcare.

Eu sunt doar un începător, însă mă bucură faptul că Moldova în ultimii ani progresează în acest capitol și apar tot mai mulți designeri demni cu colecții deosebite, și vreau să contribui, la fel, la dezvoltarea domeniului modei în țara noastră.

Brio

 

Această colecție a avut la bază o imagine, o imagine a unei femei romantice și chic , dar, totodată,  activă care poartă rochii, dar și compleuri cu sacou. Ținute elegante, dar și confortabile în același timp.

Feminitatea și frumusețea sunt darurile cele mai de preț ale femeii, de aceea doresc să le pun în evidență prin creațiile pe care le promovăm. Fie că este o femeie de afaceri, o angajată sau o tănără mămică, femeia Brio este mereu feminină.

Hainele noastre se deosebesc prin design și țesătură,  Venim cu o colecţie ce conturează frumusețea naturală și delicată a femeii. Țesăturile sunt selectate și procurate de la o fabrică importantă din Italia, sunt durabile, plăcute la atingere și la port.

Suntem pe piață de 17 ani, în tot acest timp pas cu pas ne-am dezvoltat propriul nume. Este nevoie de rabdare, dedicație totală și păstrarea ideii de la început. Profesionalismul, creativitatea și calitatea ne ajută să reușim în realizarea planurilor noastre și contribuie la satisfacerea cerințelor cumpărătorilor.Schițco Tatiana

Din păcate, în ultimii ani pe piaţă a apărut o serie de produse contrafăcute sub acoperirea unui brand de produs ecologic, apar haine, vopsite cu coloranţi sintetici. Astfel, cumpărând haine ecologice, oamenii contribuie nu numai la armonie cu lumea din exterior, dar, de asemenea, păstrarea sănătății.

În urma analizelor și cercetărilor a conceptului, a tendințelor , a elementelor, stilurilor,  formelor vestimentare, materialelor, cromaticii care sunt în tendință s-a creat colecția care să păstreze aceste componente și vor fi reflectate în stilul minimalist.

Colecția este destinată pentru femei pline de energie, care iubesc mișcarea, iar colecția dată le oferă libertatea și confortul pentru zile cu un grafic încărcat.

Să fii creator înseamnă multă muncă, deoarece trebuie de analiza piața externă cît și cea internă, ce preferă cumpărătorii.

Dorogan Mihaela

La realizarea colecției, ca sursă de inspirație a servit colecțiile lui Balmain. Cu doi ani în urmă când trebuia sa facem un produs bazat pe o tehnică decorativă ( pe atunci învățasem diverite tehnici de decor în cadrul orelor), întâmplător am dat peste o rochie Balmain, care era totalmente efectuată din ață, prin diferite noduri astfel păstrânduși forma. Am ramas fascinată de perfecțiunea acestei ținute handmade, am studiat colecții asemănătoare și a altor designeri și mi-am propus să realizez un produs croșetat integral, atunci îmi pare imposibil, dar dorința de a-mi atinge scopul a fost mai mare decât greutățile întalnit și munca enormă care a fost depusă. Ca tehnică decorativă am ales croșetare pe furcă, asfel a fost creată o rochie efectuată în întregime manual.

Colecția este deosebită prin faptul că în mare parte este realizată manual direct pe manechin, sunt niște produse care nu pot fi repetate. Este o colecție conceptuală care are la bază ideea "de a tinde spre infinit".

În ultimii ani, moda și tot ce ține de aceast domeniu în R.M cu desăvârșire s-a dezvoltat, de aceea acum e mai simplu sa te remarci ca un creator de modă și vă mulțumim că creați astfel de posibilități, cu ajutotul cărora putem ajunge și peste hotarele țării.

Mallena

În această colecție am avut ca sursa de inspirație istoria femeii. De aceea am încercat în acestă colecție să scoatem în evidență femeia din timpul războiului. Spectaculos este faptul că se observa o reîntoarcere către vechi, către moda anilor trecuți. Această colecție este caracterizată prin minimalism, simplitate si naturalețe.

Hainele Mallena sunt foarte feminine şi speciale. Femeia care alege hainele Mallena, este femeia inteligentă, femeia cu educație, femeia care iubește succesul. Modelele articolelor vestimentare sunt construite special pentru femeia care îndrăznește.

Colecția acestui sezon este despre senzaţii, emoţii, putere, încredere. Prin această colecția am încercat să facem ținute care să transpună în exterior caracterul persoanei.

A fi creator de modă presupune în primul rând foarte multă muncă. Muncă grea, complexă, pe care trebuie să o iubeşti tare mult ca să o poţi face. În Republica Moldova a fi creator de modă e foarte dificil. Moda unul din business-urile destul de complicate şi dificil de susţinut. Acest domeniu pe zi ce trece devine mai complicat, deoarece apar pe piață branduri și nume noi. Astfel, ca  creator de modă, care déjà e pe piața locală de 6 ani, trebuie să depun mai mult efort și rezistență pentru a-mi păstra clientela. Capacitatea de a te reformula cu anii, dar păstrându-ţi, în acelasi timp, identitatea şi autenticitatea devine tot mai greu și mai greu. A fi creator de modă este interesant, dar și complicat, și trebuie să fii extrem de priceput ca să ajungi la rezultatul dorit.

Fortuna Sisters

Inspirația pentru colecția nou toamnă-iarnă 2018 am preluat-o din stilul de vestimentatie al divelor din filmele de Hollywood, și anume din anii 40'-50'.Croielile impecabile și stofele sclipitoare fiind o carcateristică a rochiilor purtate de actrițe în acea perioada a servit drept reper pentru colecția de rochii de seara ce am realizat-o.

Spunem despre o femeie coborâtaă parcă din filmele vechiului Hollywood, ce inspiră "glamour", noi întelegând prin asta strălucire, stil, eleganță la superlativ.

Așa cum e ca o carte de vizită a brandului nostru, decorarea manuală cu pietre prețioase pe textura fină de catifea cred că face această colecție deosebită și rafinată cu tinute unicate. 

Dupa parerea noastra, în R.Moldova acest domeniu înca nu e explorat la maxim și este loc de inovații. Ceea ce ne dorim mult e să aducem stil și eleganța în garderoba femeilor noastre ce le îndemnăm să fie curajoase și deschise de a experimenta cu ținutele oarecum 'ieșite din tipare'.

comments powered by Disqus